Starostlivosť o nerezový riad

Starostlivosť o nerezový riad

Je veľmi obľúbený hlavne vďaka svojej širokej využiteľnosti v kuchyni a cenovej dostupnosti.

Načo si pri nerezovom riade dať pozor

         1. Umývanie

Nerezový riad je vcelku nenáročný na umývanie, no platia tu tiež isté zásady, na ktoré by ste nemali zabúdať. 

Umývanie v umývačke 

nerez_1

 

    Nerezový riad môžete vložiť aj do umývačky riadu, ale jej častým používaním sa môže stať, že riad sa opotrebuje skôr.

    Je to v dôsledku  chemických procesov, ktoré nastávajú pôsobením pary a čistiacich tabliet.

Tie môžu obsahovať soli, ktoré pre nerezový riad z dlhodobého hľadiska nie sú úplne najvhodnejšie.

    Odporúča sa preto riad hneď po doumývaní z umývačky vybrať a ručne utrieť dosucha jemnou utierkou.

Rovnako tak veľmi dôležité je aj správne dávkovanie čistiacich prostriedkov do umývačky riadu.

 

Umývačku riadu preto v tomto prípade používate s mierou a nevystavujte nerezový riad dlho soliam, ktoré sa môžu podpísať pod nepekné škvrny ci hrdzavenie.

 

Čistiace prostriedky a pomôcky

Tu platí, hlavne šetrne a jemne. 

Aby ste zachovali vlastnosti a lesk, zabudnite na drôtenky a podobné drsné pomôcky či prostriedky, ktoré by mohli poškriabať povrch. Jedlo by sa Vám časom začalo stále viac pripaľovať a riad by stratil svoj lesk.

Naopak vymeňte ich radšej za nylonovú drôtenku, či hubku z mikrovlákien.

 

Pripáleniny

nerez_2

 

 

Pripáleniny hlavne nedrhnite! 

Jednoducho nalejte vodu a vymočte. Môžete aj jemne povariť s vodou a troškou kypriaceho prášku do pečiva ci sódou bikarbóny, aby sa pripáleniny uvoľnili.

 

 

 

 

         2. Použitie riadu na sporákoch

Dbajte na to, aby teplo počas varenia pôsobilo priamo len na dno riadu a nie aj na bočné steny. Špeciálne to platí pre plynové sporáky. V opačných prípadoch dochádza k zafarbeniu riadu, ktoré síce nie je zdravotne závadné, ale na hrncoch nepôsobí esteticky. Tieto vzniknuté škvrny sa už nedajú vyčistiť alebo len veľmi ťažko. Je preto vhodné použiť varnú platničku.

Prázdny riad nenechávajte zahrievať na sporáku.

         3. Použitie riadu v rúre

Nerezový riad možno použiť v rúre. Môže však dôjsť ku vzniku škvŕn, ktoré už len ťažko odstránite.

         4. Pozor na soľ

nerez_4

 

Soľ a nerez sa nemajú veľmi v láske. Nebojte sa, neznamená to, že soliť v nerezovom riade nemôžete. Len používajte soľ a korenie až vtedy, keď sa pokrm už varí a riadne premiešajte, aby sa dôkladne rozpustila.

Nesypte ju hneď do studenej vody, pretože môžu vzniknúť škvrny. 

         5. Pozor na chlór

Aj keď možno neradi čítate zloženie čistiacich prostriedkov, pre zachovanie pekného vzhľadu nerezového riadu je lepšie vyvarovať sa prostriedkom s obsahom chlóru, bieliacim látkam ako je chlórnan sodný, chloridy a ďalším kyselinám.

Platí to aj pre čistiace prostriedky s obsahom rôznych solí.

         6. Vzniknuté škvrny

nerez_5

Ak už sa na Vašom riade vyskytujú nejaké tie škvrny, môžete sa ich pokúsiť vyčistiť octovou vodou alebo citrónovou šťavou. Pozor však na to, že niektoré škvrny sa už predsa len nebudú dať úplne odstrániť alebo vôbec.